De woonark *WILLY* werd ooit gebouwd als schoolschip en later omgebouwd tot woning, nu met ligplaats aan de Willem Fenengastraat 32, biedt vele mogelijkheden!
De buiten afmetingen zijn ca. 22.00 x 7.00 m, de opbouwmaten ca. 21.00 x 6.15 m, en de woonark is thans geschikt voor dubbele bewoning. De hoofdwoning heeft beneden een ruime slaapkamer, een badkamer en een berging in de kruipruimte. Boven is de grote woonkamer met open keuken en op het BG-niveai een ruime hal met separaat toilet, de bijkeuken en een inpandig portiek met bergkast. De tweede woonunit (ca. 60 m2) heeft een eigen entree, woonkamer met open keuken, gang, inloopkast, slaapkamer en een badkamer. Onder deze woning bevindt zich een berging/werkplaats van ca. 8.40 x 6.50 m met 2.18 m stahoogte. Het totale vloeroppervlak van deze ark bedraagt ca. 300 m2 waarvan ca. 160 m2 woonoppervlak en heel veel bergruimte! De huidige eigenaren hebben hier meer dan 30 jaar met veel plezier gewoond, nu wordt het voor hen tijd voor iets anders. Deze woonark leent zich bij uitstek voor mensen die een semi-uit huis wonend kind- of een aanwonende ouder hebben of met enkele aanpassingen een royale woning zoeken.
De buurt is nog in ontwikkeling, de bedrijfsgebouwen maken steeds meer plaats voor wonen. De nabij gelegen Omval en het voormalige GEB-terrein zijn al een eind gevorderd, daar komen ook veel winkels en eerstelijns voorzieningen. De ontsluiting is met de auto, metro, ringspoorbaan en de bus uitstekend. Het centrum is per fiets in een kwartiertje bereikbaar. De Duivendrechtsevaart heeft een open verbinding met de Amstel, het afmeren van een plezierboot is uiteraard mogelijk.
Het jaarlijkse liggeld bedraagt € 1.963,--. Er is geen overdrachtsbelasting verschuldigd. Energielabel: deze woning heeft een A-label!
De bewoners aan het woord:
In 1990 gingen wij met onze zoon van 4 op de Willy wonen, een grote woonark met zeeën van ruimte voor ons alle drie. Behalve onze woonboot lagen er nog 9 woonboten en vormden we een kleine, diverse gemeenschap van woonbootbewoners. De Willy lag (en ligt nog steeds) in een doodlopende arm van de Amstel, langs een industriegebied waar het 's avonds en in het weekend uitgestorven was. Als we uitlegden waar we woonden dan was de reactie steevast “maar daar is toch niks”! Wij vonden de plek geweldig! Een stukje rafelrand van Amsterdam, waar vond je dat nog! Onze eerste grote klus bestond uit het totaal vernieuwen en isoleren van het dak. Een stevige financiële aderlating, maar een die zich vertaalde in een verminderde gasrekening. In de daarop volgende jaren hebben we grotere en kleinere verbouwingsprojecten ondernomen en de boot aan onze woon- en leef wensen aangepast. Van de meeste, grotere, verbouwingen hebben we foto's. Door de jaren heen hebben we, samen met onze medebootbewoners, af en toe flink moeten knokken voor ons woonbootbestaan en zijn uiteindelijk in 2010 in het bestemmingsplan opgenomen. Niet alleen binnenin de boot, ook in het gebied waarin we wonen is het e.e.a. veranderd en gaat nog veranderen. Van een industriegebied naar een woon-werkgebied met diverse soorten creatieve bedrijven. Wij hebben hier altijd fijn gewoond, maar intussen zijn we beiden in de 60, hebben geen economische binding meer met Amsterdam, en is de tijd rijp voor iets kleiners aan een nieuw rafelrandje.
Minke en Michiel.