Woonschip

Woonschip in Rotterdam €575.000 k.k.

In het centrum van Rotterdam bieden wij de luxe motor Neeltje aan met overdraagbare ligplaats in de Erfgoedhavens van Rotterdam. De Neeltje is een ruim woonschip met een originele uitstraling welke ook nog eens heerlijk kan varen. Technisch is het schip helemaal op orde met alle benodigde certificaten en is in januari 2024 nog op de helling geweest. Wie op zoek is naar een ruim en comfortabel woonschip met 3 slaapkamers moet zeker eens op de Neeltje in Rotterdam komen kijken.

Omgeving

Het Maritiem District is een bruisend stuk stad. De terrassen en restaurants langs de Oude Haven, de Markthal en de Markt, de Willemsbrug, de Bibliotheek en de Laurenskerk zijn vlakbij. Ook de grote winkelstraten Hoogstraat, Coolsingel en Lijnbaan zijn op loopafstand. Vlakbij vind je bovendien de kunstacademie Willem de Kooning, de Hogeschool Rotterdam en de Erasmus Universiteit.

De bereikbaarheid van de locatie is uitstekend. Het schip ligt op 400 meter van de metro, op 500 meter van NS-station Blaak en op 300 meter van de Maasboulevard, die na 1,5 km toegang biedt tot de Ringweg Oost. Op de kade is parkeer- en oplaadgelegenheid voor auto’s. Voor eigenaar/bewoners is een parkeervergunning beschikbaar.

Via het Oostplein loop je in een kwartiertje langs de singels naar het Kralingse Bos en de Kralingse Plas. Via de Maasboulevard loop je zo naar de Esch, naar het Noordereiland of naar het Maritiem Museum en de rondvaartboten van de Spido. Met de watertaxi vaar je snel naar de overkant van de Nieuwe Maas voor een bezoek aan musea, theater, de Fenixloods of Hotel New York. Met de waterbus vaar je gemakkelijk naar Dordrecht.

Het Haringvliet heeft via twee bruggen verbinding met de Nieuwe Maas. Binnen een dag varen ben je met de Neeltje via Dordrecht in de Biesbosch, via de Lek in Wijk bij Duurstede of via de Hollandsche IJssel in Gouda.

Indeling

De stuurhut is met een lange bank een fijne zitplek met 360 graden zicht rondom over de haven. Naast het grote houten stuurwiel staan de motorbediening en het instrumentenpaneel, twee marifoons en de AIS. In de achterkant van de stuurhut zit een deurtje, die toegang geeft tot het roefdak met een ruim dakterras. De sierlijke koekoek kan eventueel als bankje gebruikt worden.

De oorspronkelijke schipperswoning in de roef is verbouwd tot een ruime woonkeuken, met een grote koelvrieskast, een vierpits inductiekookplaat met afzuigkap en een elektrische heteluchtoven. De met de hand op maat gemaakte esdoorn-houten keuken biedt met ruime lades en kasten veel opbergruimte. Langs de wanden zijn twee lange banken en een korte vaste bank, met bergruimte eronder. Naast de opklapbare trap naar de stuurhut is een compact toilet.

Vanuit de stuurhut voert een trap naar het woonruim langs de theehut, die is ingericht als garderobe en ruimte biedt aan de wasmachine en de droger.

In het voormalige vrachtruim is een grote woonkamer aanwezig met veel daglicht. In de woonkamer is aan één kant een vaste kastenwand met een bureau gemaakt. De pelletkachel zorgt voor een aangename warmte. Vanuit de woonkamer loopt een gang naar voren, die toegang biedt tot aan de ene kant een grote slaapkamer met inloopkast en aan de andere kant een badkamer met ligbad en douche, toilet en wastafelmeubel. Aan het eind van de gang zijn twee slaapkamers die gescheiden zijn met een vouwschuifwand. Het vooronder is buitenom bereikbaar via een ruime entreekoekoek en is ingericht als werk- en klusruimte.

Geschiedenis

Het schip is in 1924 gebouwd bij de werf van Suylekom in Raamsdonkveer met een gloeikop Bolnes motor van 45 pk. De vorige eigenaren hebben het schip in 1992 recht uit de vrachtvaart gekocht. Zij hebben alles in de machinekamer vervangen, een stalen dek in het ruim gelast en het ruim verbouwd tot woning met 3 slaapkamers, badkamer en woonkamer. Van de roef, de oorspronkelijke woning van de schippersfamilie (achter de stuurhut), hebben zij een grote woonkeuken gemaakt. In 2000/2001 hebben zij met hun 2 kinderen (toen 8 en 12 jaar oud) een heel jaar met het schip gevaren door België en Frankrijk, tot aan de Middellandse Zee. De huidige eigenaar is sinds 2009 in het bezit van de Neeltje. Zij heeft met de Neeltje voornamelijk in Nederland gevaren.

Ligplaatsmogelijkheden

Aan boord van de Neeltje in de Erfgoedhavens ben je deel van een rustige historische haven midden in het centrum van de grootste havenstad van Europa. Hier is Rotterdam zo’n 700 jaar geleden ontstaan. Onder de ruim 100 historische schepen in de Erfgoedhavens heerst gemeenschapszin en hulpvaardigheid. Aan de Oude Haven is bovendien de Stadswerf Koningspoort gevestigd met een scheepshelling, een kraan en een metaal- en houtwerkplaats, waar historische schepen heen kunnen voor onderhoud, ook van het onderwaterschip.

De vaste lasten voor de Neeltje zijn het jaarlijkse liggeld aan de Stichting Erfgoedhavens Rotterdam (circa €1.900) inclusief milieu- en afvalstoffenheffing.

Techniek

Het schip is voorzien van gangboorden, een achterdek en een ruim voordek. Op de dichtgelaste kap is een nieuwe houten luikenkap aangebracht. Op de luikenkap kan een bijboot staan, die met een davit, die tegen de theehut is bevestigd, te water gelaten kan worden. Rondom het gangboord zit een stevige hoge reling. Op het voordek staat een ankerlier voor twee klipankers en op het achterschip zit een dreganker. Aan de voor- en achterkant van de luikenkap zijn herften aangebracht voor het opbergen van meertouwen en ander scheepsmateriaal. Tegen het voorste herft is de lichtmast bevestigd.

De machinekamer herbergt alle techniek: de DAF-hoofdmotor, een 230/400 V generator, vier accu’s, twee omvormers/acculaders, een extra gasoliekachel, een boiler, een vuilwaterpomp en een hydrofoor. Ook bevat de machinekamer twee gasolietanks van elk 1100 liter en een vuilwatertank van 1500 liter. Samen met een 5000 liter schoonwatertank in het voorschip is het schip zelfvoorzienend tijdens langere vaartochten.

De CV-moederhaard in het ruim stookt op pellets en is in de machinekamer aangesloten op een systeem op gasolie als back-up. Alle verblijfsruimtes in het schip en de machinekamer zijn voorzien van radiatoren. Het schip is bijzonder goed geïsoleerd en is in de winter met laag-temperatuurverwarming prima warm te houden. De ramen in de roef, stuurhut en het ruim kunnen open voor ventilatie en koeling. Tijdens zeer warme dagen zorgt een ingebouwde ventilator voor verkoeling.

Aan beide kanten zijn onder het gangboord kabelgoten aangebracht voor het leidingwerk. In de luikenkap zit een groot verhuisluik om grote meubels in het woonruim te krijgen.

In januari 2024 is het schip uit het water geweest voor keuring en onderhoud. Het vlakrapport van 2017, 2011 en van 2004 zijn aanwezig. Het schip is voorzien van een CBB-veiligheidscertificaat, dat verlengd wordt in 2024. De techniek is in orde; er zijn rookmelders en de verplichte brandblussers en reddingsvesten aan boord. Ook is het schip ingeschreven met een Blauwe Pas in het Register Varend Erfgoed Nederland als varend monument.

Enkele belangrijke kenmerken

 • Gebouwd in 1924 bij scheepswerf “van Suylekom” in Raamsdonksveer
 • Circa 27 m lang, 5 m breed, 1,3 m diepgang
 • Kruiphoogte van circa 4,1 meter
 • Woonoppervlakte van circa 125 m2
 • Voorstuwing Daf DH 825 met 132 pk
 • Generator Yanmar 3 cilinder, 9 kW bij 1500 rpm, 230 en 400V
 • Dieseltanks 2x 1.100 liter
 • Vuilwatertank 1.500 liter RVS
 • Drinkwatertank 5.000 liter RVS
 • Speck hydrofoor
 • Stork pomp voor vuilwatertank en dekwas
 • 120 liter boiler indirect gestookt via cv
 • Mareli Pellet kachel met CV
 • Ebenspächer diesel CV
 • 2x skanti marifoon
 • Comnav AIS
 • Victron en Vetus acculader/omvormers
 • Keuken voorzien van inductiekookplaat, koel/vries combinatie, hetelucht oven en afzuigkap
 • Badkamer voorzien van douche-bad, toilet en wastafelmeubel
 • Dakramen in 2024 vervangen door dubbelglas
 • Vlakdiktecontrole in 2024
 • CBB geldig tot 2031
 • Vaste overdraagbare ligplaats in Erfgoedhavens Rotterdam
 • Liggeld circa € 1.900,- per jaar

 

Bent u op zoek naar een originele luxe motor in het hartje van Rotterdam? Neem dan vrijblijvend met ons contact op voor meer informatie.

Over het woonschip hoeft geen overdrachtsbelasting te worden voldaan. Uw notaris kan u hier verder over informeren.

Voor de financiering van het woonschip zijn diverse mogelijkheden, informeer hiernaar bij de makelaar.

Onze beschrijvingen zijn met de grootste zorg samengesteld, maar hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. Het staat u vrij de afmetingen en gegevens te controleren tijdens een bezichtiging.

Specificaties Neeltje in Rotterdam :

Casco: Staal Afmeting: 27 x 5 meter m Aantal kamers: Makelaar: WesselsWaterwonen Woonoppervlakte: 115 m2

DELEN MET

OVERIG AANBOD MET LIGPLAATS IN DEZE PRIJSKLASSE Aantal objecten 71WATERWOON NIEUWS


 • Mogelijkheden voor financieren woonboot snel duidelijk met gratis hypotheekgesprek

  Creatieve en alternatieve woonvormen krijgen steeds meer aandacht. En wonen op het water is een...

  LEES MEER

 • Drijvend wonen op water en land

  Nieuwe vergezichten. Drijvend wonen slaat niet alleen aan op het water maar kan ook op...

  LEES MEER

 • Schoonschip, de meest duurzame drijvende wijk

  Schoonschip is een drijvende woonwijk in het Johan van Hasseltkanaal, een zijkanaal van het IJ...

  LEES MEER

 • Verkoop waterkavels in Amsterdam

  Rondom het Sluishuis project, met o.a. mooie woningen, exclusieve appartementen en riante terrassen in Amsterdam,...

  LEES MEER

Onze gecertificeerde WaterWonen makelaars