VAREND WOONSCHIP

Varend Woonschip in Nieuwerkerk Aan Den Ijssel €350.000 k.k.

In het Groene Hart tussen Gouda en Rotterdam ligt dit historische, ruime woonschip met overdraagbare ligplaats in Werkhaven Hitland. De haven heeft een open vaarverbinding met de Hollandsche IJssel.

De in originele staat zijnde Luxe Motor uit 1929 is door de vorige eigenaar verbouwd tot ruim woonschip. Mede door de breedte van bijna 6 meter is er veel binnenruimte. De huidige eigenaar heeft doorlopend verbeteringen doorgevoerd en onlangs zijn de houten mast en hoofdgiek vervangen door een stalen mast en giek. Het geklonken schip heeft de status Varend Monument en is een geziene gast in museumhavens.

Bent u op zoek naar een ruim (varend) woonschip met vaste ligplaats in het Groene Hart? Kom dan zeker eens kijken in Werkhaven Hitland.

Indeling

Via een brede trap daal je af in het voormalige laadruim, die getransformeerd is tot een ruime woning. Je komt binnen in het portaal met kapstok en plek voor schoenen, waarna je de ruime woonkamer met open keuken betreedt. De woonruimten zijn verbonden door de originele, geëtste deuren uit de roef. Doordat het schip een ronde den heeft, is dit terug te zien in de woonruimte in de ronde vormen, wat een erg prettig gevoel van ruimte geeft. Door de patrijspoorten en dakramen is het heel licht binnen. De keuken heeft een ronde bar/aanrecht met dubbele wasbak. De kookplaat en oven zijn weggewerkt in de hoge kasten erachter.

Vervolgens ga je via de (stuurboord-)schuifdeur naar de ruime slaapkamer met opbergruimte. Deze is weer verbonden met de badkamer voorzien van ligbad, douchemogelijkheid, wasbak en bergruimte.

Via de schuifdeur aan bakboord kom je in de bijkeuken. Hier bevinden zich een berging met boiler, een toilet, een koelvriezercombinatie en wasmachine/vaatwasser aansluitingen. Ook deze ruimte is weer verbonden met de badkamer.

Vanuit de hoge stuurhut heb je een prachtig uitzicht over de haven en de Hollandsche IJssel. Op het vernieuwde dak liggen 3 zonnepanelen. Het grote stuurwiel is van hout.  Via de trap bereik je de roef, waar een kantoor/slaapkamer gevestigd is met twee originele buffetkasten.

In het vooronder is de technische ruimte met de diverse meterkasten, een omvormer met accu’s en de generator voor de boegschroef en om elektriciteit te kunnen draaien.

In de machinekamer staat de 2 cilinder Bronsmotor uit 1926 en de pellet CV die alle woonruimten verwarmt.

Omgeving

Werkhaven Hitland bestaat uit 23 oude schepen en vormt een fijne gemeenschap waar men voor elkaar klaarstaat maar wel vrij laat. De haven is onderdeel van buurtschap Ver-Hitland met een eigen buurthuis. Park Hitland ligt binnendijks en beschikt over wandel- en fietspaden.

De haven is gelegen in het Groene Hart, maar toch zijn de voorzieningen van Capelle aan den IJssel om de hoek. Hier zijn onder andere een winkelcentra, scholen, sportverenigingen, gezondheidszorg, theater, horeca, parken en zelfs een golfbaan te vinden.

Metrostation de Terp is op minder dan 10 minuten fietsafstand van de haven, waardoor je binnen 30 minuten met openbaar vervoer in Rotterdam centrum bent. Via de snelweg A20 ben je binnen 20 minuten in Gouda. Nieuwerkerk aan den IJssel heeft een eigen treinstation.

Aan de overkant van Werkhaven Hitland ligt Ouderkerk aan den IJssel, welke via een voetpontje goed bereikbaar is.

Als je na een drukke dag over het groene strekdammetje loopt, waar de Eendracht X is afgemeerd, dan laat je de dagelijkse beslommeringen achter je en kan er heerlijk ontspannen worden aan dek of in de stuurhut.

Geschiedenis van het schip

Het schip is in 1929 gebouwd te Leiden voor De Verenigde Koninklijke Papierfabrieken van Gelder Zonen N.V. vestiging Apeldoorn. De afmetingen van het schip waren afgestemd op de afmetingen van de sluizen in het Apeldoornsch Kanaal (30 meter lang en 6 meter breed). De 2 cilinder Bronsmotor nr. 1583 uit 1926 was van origine een bakjesknapper van 70 pk was, is voor de inbouw verdieseld, waardoor het vermogen 90 pk werd.

Enkele kenmerkende details van het schip zijn de ronde overgang tussen den en (breed!) gangboord, om de rollen papier niet te beschadigen en de hoge stuurhut om over de lading heen te kunnen kijken.

In de oorlog heeft het schip nog gevaren op een vergasser. In 1992 is het schip omgebouwd tot woonschip en sinds 2002 is het in bezit van de huidige eigenaren.

Techniek

Het schip is in 1992 grondig verbouwd tot woonschip. Sinds 2002 is het schip in beheer van de huidige eigenaar. Het schip is goed bijgehouden en gaat regelmatig naar de werf. Centrale verwarming is middels een Pellet CV en de boiler zorgt voor warm water. De laatste vlakcontrole is in 2021 uitgevoerd en het certificaat CVO/CBB is verlengd tot 2029. Onlangs zijn de stalen mast en giek geplaatst en is de hydrofoor vervangen.

Ligplaatsmogelijkheden

De Luxe Motor Eendracht X ligt afgemeerd in de voormalige Werkhaven Hitland.  Alle schepen in de haven zijn bewoond. Er is een gezamenlijke parkeerplaats, fietsenberging en tuin op het terrein.

Eendracht X ligt aan een dekschuit die wordt gedeeld met twee schepen. Hierop is een terras mogelijk van ongeveer 4,5 x 6 meter.

Het beheer van de haven is in particulier beheer, waarbij na onderling overleg de ligplaats overgedragen kan worden. De ligplaats is tevens vastgelegd in een overeenkomst met Rijkswaterstaat/Rijksvastgoedbedrijf.

Enkele belangrijke kenmerken

 • Bouwjaar 1929 te Leiden
 • Varend Monument, geklonken schip
 • Afmetingen van circa 30,03 x 5,78 meter
 • Diepgang ongeveer 1,35 meter
 • Doorvaarthoogte circa 4.80 m(met gestreken mast)
 • Woonoppervlakte van circa 110 m2
 • Laatste vlakdikterapport uit 24 augustus 2021
 • CVO/CBB geldig tot 29 april 2029
 • Brons hoofdmotor circa 90 pk
 • Kalkman boegschroef 15 pk
 • Generator van 13 kw
 • 1000 liter Dieseltank
 • 5000 liter Watertank
 • Victron Easysolar acculader/omvormer 24/3000/70
 • 3 Zonnepanelen
 • Pellet CV
 • Daalderop elektrische boiler van 80 liter
 • 2x Marifoon,
 • AIS aanwezig
 • Homa rioolpomp en 300 liter vuilwatertank
 • Stalen mast en giek, voorgiek van hout
 • Ronde den en breed gangboord
 • Rioolaansluiting, toegang tot water en elektriciteit met eigen meter.
 • Liggeld van € 1.061,73 per kwartaal (2023)

 

Bent u op zoek naar een mooi, ruim (varend) woonschip met vaste ligplaats in het Groene Hart, vlakbij Gouda en Rotterdam, waar je elke dag op vakantie kunt zijn? Kom dan zeker eens kijken op de Eendracht X in Werkhaven Hitland.

 

Over het woonschip hoeft geen overdrachtsbelasting te worden voldaan. Uw notaris kan u hier verder over informeren.

Aangezien dit woonschip is ingeschreven in het kadaster en een vaste ligplaats heeft behoort een hypotheek tot een van de mogelijkheden. Op dit moment zou u hiervoor bijvoorbeeld bij de Rabobank of Orange Credit terecht kunnen. Uw hypotheekadviseur kan u over de mogelijkheden nader informeren. 

Onze beschrijvingen zijn met de grootste zorg samengesteld, maar hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. Het staat u vrij de afmetingen en gegevens te controleren tijdens een bezichtiging.

Steeds meer gemeenten stellen een zelfbewoningsplicht in voor toekomstige eigenaren. Neem hiervoor contact op met de gemeente of dit voor u als toekomstige eigenaar ook van toepassing is.

Specificaties Woonschip Eendracht X te Hitland :

Casco: Staal Afmeting: 30 x 5,78 meter m Aantal kamers: 4 Makelaar: WesselsWaterwonen Woonoppervlakte: 110 m2

DELEN MET

OVERIG AANBOD MET LIGPLAATS IN DEZE PRIJSKLASSE Aantal objecten 4WATERWOON NIEUWS


 • Mogelijkheden voor financieren woonboot snel duidelijk met gratis hypotheekgesprek

  Creatieve en alternatieve woonvormen krijgen steeds meer aandacht. En wonen op het water is een...

  LEES MEER

 • Drijvend wonen op water en land

  Nieuwe vergezichten. Drijvend wonen slaat niet alleen aan op het water maar kan ook op...

  LEES MEER

 • Schoonschip, de meest duurzame drijvende wijk

  Schoonschip is een drijvende woonwijk in het Johan van Hasseltkanaal, een zijkanaal van het IJ...

  LEES MEER

 • Verkoop waterkavels in Amsterdam

  Rondom het Sluishuis project, met o.a. mooie woningen, exclusieve appartementen en riante terrassen in Amsterdam,...

  LEES MEER

Onze gecertificeerde WaterWonen makelaars